Lång väntan snart över

fredag, november 20, 2015 - 12:00

Egentligen skulle allt ha varit klart för flera år sedan men när den första fiberleverantören drog sig ur fick allt göras om. I vår ska ändå hushållen i Lilla Harrie få sitt bredband.

– Det är skönt att det snart är färdigt, säger Magnus Bagewitz som drivit fiberprojektet för Byalaget.

Han står på en gata i Örtofta och ser hur grävskoporna tar sig fram och placerar fibern i backen. Med sig har han projektledaren Erik Larsson från Fibergruppen som tog över när Landnet drog sig ur.

– Så snart vi är klara här ska vi börja installera bredbandet i Lilla Harrie och Väggarp. Förhoppningsvis är vi klara i vår så alla kan koppla upp sig med den leverantör de valt.

För honom är det första fiberjobbet i Skåne med företaget. De har annars sin bas i Norrköping men har nu siktat in sig på Skåne.

– Vi har dels det här området som vi kallar Örtoftaområdet och dels Hurva, berättar han.

Det är vål inte självklart för Magnus Bagewitz att Lilla Harrie ska höra till Örtofta men när fibergrävarna valt att kalla det så står han ändå ut.

– Vi har hittills väntat i tre år och en månad på bredbandet och det har varit en del jobb med det under tiden, säger han.

Värst var det när Landnet drog sig ur efter att i ett par år lovat att de var på gång med att dra kabel till Lilla Harrie.

– Det enda vi kan se av dem nu är några skyltar som står kvar i byn. De har jag sagt till dem att plocka bort så fort som möjligt.

I hela Örtoftaområdet som består av Lilla Harrie, Örtofta, Väggarp och Toftaholm finns det 375 hushåll. Av dem har cirka 240 tecknat sig för bredband och det är en bra siffra.

Fast det kunde varit färre:

– Vi fick lite problem med hushållen som ligger norr om väg 108. Enligt Fibergruppen hörde de först inte till Lilla Harrie men vi löste problemet och nu får även de vara med, säger Magnus Bagewitz och får en medhållande nick av Erik Larsson.

Efter julhelgen kommer grävskoporna att rulla in i Lilla Harrie och i takt med att de gräver sig ner i marken och drar fiber kommer hushållen att kopplas in efterhand.

– Vi har redan installerat mottagningsboxar i de flesta hus så det kommer att gå fort när vi väl är igång berättar Erik Larsson.

Till sommaren ska allt vara klart.

Se artikeln på http://www.sydsvenskan.se/